Деклариране на ателие по реда на ЗМДТ

     В запитването е зададен следният въпрос: Как следва да се декларира ателие, което се използва за жилищни нужди, при условие, че собственикът притежава и друго жилище?

     В отговор на поставения от Вас въпрос, съобразявайки се с относимата нормативна уредба, изразявам следното становище:

     Оценяването, съответно облагането на недвижимите имоти, се извършва по предназначението им според одобрения архитектурен  проект и др. строителни книжа. Когато действителното им използване не съответства на предназначението им по архитектурна документация, от значение е фактическото използване. В този смисъл са и указанията за попълване на декларацията по чл. 14 от ЗМДТ, относно таблица 3 /“търг. обект“ /../: за обект, използван като магазин, аптека, склад за търговия на едро../, както и жилище – за къща, етаж от къща, апартамент, лятна кухня, вила и др. използвани за жилищни нужди.

     В тази връзка ателие /студио и др./, принадлежащо на физическо лице, което се  използва като жилище, следва да се декларира като жилище по реда на чл. 14, ал. 1 ЗМДТ.

94-00-126

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Запитването. В този случай, съгласно разпоредбата на чл.29, ал.3 от Наредба № Н-18/2006 г., фискалното устройство следва

Физическо лице е регистриран земеделски производител. Заедно със съпругът си, също регистриран като земеделски производител отглеждат и реализират готова земеделска продукция на стоково тържище в

Прочети »